Un any més, per celebrar la festivitat de Corpus Christi, l’ou “ballarà” al claustre de la Seu des de dijous 8 de juny fins al diumenge 11 de juny, i es podrà visitar lliurement durant les hores d’obertura del temple: de dilluns a divendres de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 19.00h; dissabte de 10.30h a 14.00h i de 16.00h a 19.00h i diumenge de 12.00h a 14.00h i de 17.00h a 19.00h.
La font coronada es guarnirà amb flors blanques i vermelles i es col·locarà l’ou buit sobre el brollador, que compta amb un sistema tancat d’aigua. A les 10.45h del dia de Corpus es presentarà i beneirà l’ou i, a partir d’aleshores, es podrà visitar en l’horari habitual.
Aquesta és la quarta edició de l’ou com balla, tradició recuperada l’any 2018 després de 35 anys sense celebrar-se. Enguany, però, no es crearan les tradicionals catifes de serradures tenyides.
L’ou com balla en temps de sequera
En molts equipaments del territori, l’ou com balla s’adaptarà a la sequera i només brollaran les fonts que funcionen amb un circuit tancat d’aigua, com és el cas de la font de la basílica de la Seu. A més, l’aigua resultant s’aprofitarà per regar les plantes del claustre.
Origen de la tradició
Es creu que l’origen d’aquesta tradició es remunta entre els segles XV i XVII a la Catedral de Barcelona. Hi ha diverses interpretacions sobre el seu significat, però la més estesa és que l’ou simbolitza la Sagrada Forma (l’hòstia o Eucaristia) dins una custòdia, mentre l’aigua representa la sang de Crist. Els elements d’aquesta tradició –l’ou, l’aigua i les flors– també s’han interpretat com a símbols de fecunditat i regeneració, atributs propis de la primavera.
Missa de Corpus a la Seu
A banda de la benedicció de l’ou com balla, diumenge 11 de juny es celebrarà a la Seu una missa de Corpus a les 18h, seguida de la processó al voltant de la basílica portant la custòdia.