Entorn
La Seu, situada al capdamunt del Puigcardener, forma part del Centre Històric de la ciutat de Manresa.
Manresa i voltants
Per accedir al Puigcardener des de la ciutat i la plaça de l’Ajuntament cal pujar la Baixada de la Seu, la qual té a l’esquerra el Palau del Veguer (s.XVII) i a la dreta el conjunt d’edificis medievals i posteriors annexos a la basílica.
Al voltant de les seves cares laterals i de l’absis hi ha el Parc de la Seu, flanquejat a la seva cara sud per la muralla de la ciutat i un ampli mirador sobre el cingle que dóna al riu, al Pont Vell i a l’entrada monumental de Manresa, on també hi ha la torre de Santa Caterina. Des d’aquest punt també es pot admirar l’entorn de Geoparc de la Catalunya Central, reconegut per la UNESCO.
La façana principal de la basílica dóna a la plaça de la Reforma i al seu aparcament soterrat. L’escalinata de la Seu es continua amb un descens per terrasses fins la plaça. Al peu del turó del Puigcardener hi ha la capella medieval de Sant Marc, sufragània de la Seu.
A pocs metres de distància de la basílica des de la porta de Santa Maria, hi ha el Carrer del Balç, un carrer del segle XIV amb centre d’interpretació on s’hi explica la vida quotidiana del segle d’or de la ciutat.
Les muntanyes de Montserrat són a pocs quilòmetres de Manresa i des de la basílica es poden contemplar unes vistes privilegiades del massís insígnia de Catalunya.
A pocs minuts caminant de la basílica hi ha la Cova de Sant Ignasi, conjunt arquitectònic convertit en Centre d’Espiritualitat. Sant Ignasi de Loiola va passar 11 mesos a la ciutat de Manresa i d’aquesta experiència en va sorgir el seu llibre Exercicis Espirituals. Durant la seva estada a la ciutat, Sant Igansi pregava habitualment a la basílica de la Seu, davant de la capella de Sant Josep on, per recordar-ho, s’hi ha instal·lat una estàtua en honor al sant.
La basílica manresana es relaciona amb les altres esglésies obertes a les visites de Catalunya a través de la xarxa de Catalonia Sacra, un projecte conjunt dels 10 bisbats amb la voluntat de dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església. A més, l’any 2020 la Seu de Manresa juntament amb altres esglésies del Bisbat de Vic, va impulsar el projecte Cases d’Oliba, una proposta cultural que posa en valor de manera coordinada el patrimoni de l’època del bisbe i abat Oliba.