La Comissió de l’orgue del cor de Catalunya presenta el seu primer acte de difusió cultural i musical

La Comissió de l’orgue del cor de Catalunya presenta el seu primer acte de difusió cultural i musical 1080 1080 Seu de Manresa

“Amb el so dels canons: un recorregut musical a través de set segles de música per a orgue” és el títol de la conferència que l’organista Marcel Martínez oferirà el proper dijous 27 de maig a les 20.00h en el marc de la campanya de restauració de l’orgue del cor de Catalunya.


Malgrat que l’orgue fou inventat a la Grècia hel·lenística al segle III aC, el recorregut per la música d’orgue proposat per Martínez s’inicia a la tardor de l’Edat Mitjana europea i condueix fins als nostres dies. Quina funció complia l’orgue dins i fora del culte religiós? Hi ha diferències entre les diferents regions europees, els seus idiomes i les diferents confessions religioses? Gràcies a un comentari de Mozart en una carta, l’orgue és anomenat “rei dels instruments”. La preponderància sobirana de l’orgue respecte a d’altres instruments té un origen, tanmateix, molt més reculat. Això és degut no només a la seva complexitat constructiva, al seu volum, a la seva presència física en esglésies de tot el món sinó a també, i sobretot, gràcies al seu paper dins el culte cristià al llarg d’un mil·lenari. Durant la xerrada el públic podrà resseguir un bon tros de la història de la música occidental a través de l’orgue i la música que fou escrita per a aquest instrument excepcional.
L’acte formarà part de la Fira ViBa i, un cop finalitzada la xerrada, s’oferirà una copa de vi de la DO Pla de Bages a l’atri de la basílica i un petit mos, gentilesa de la Taverna 1913 i de la pastisseria el Cigne respectivament. Per assistir a la conferència caldrà reservar plaça a través de la plataforma de reserves del web de la Fira ViBa, tot i que l’entrada serà gratuïta aquest sistema permetrà controlar l’aforament i facilitarà el seguiment de les mesures sanitàries de contenció de la pandèmia.

Marcel Martínez

Després d’estudiar orgue i clavicèmbal al Conservatori Municipal de Barcelona amb Maria Nacy i Maria Lluïsa Cortada, respectivament, Marcel Martínez es traslladà a Alemanya. Allà obtingué la llicenciatura de Música d’Església. Més tard, mogut per la curiositat científica, obtingué grau de Master of Arts en Musicologia a la Universitat de Tübingen, on en aquests moments està finalitzant la redacció d’una tesi doctoral a l’entorn de Mn. Higini Anglès, patriarca de la musicologia catalana. Marcel Martínez, que resideix a Alemanya des de fa una dotzena d’anys, compagina la recerca musicològica i la divulgació musical amb la seva activitat com a Kantor, és a dir, com a responsable musical d’una església, dirigint els diferents conjunts corals – des d’infants de 4 anys fins a joves de més de 80 anys – i exercint d’organista per al culte i per a concerts.

La campanya de l’orgue

El passat mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya “Restaruem l’orgue del cor de Catalunya” per part d’una Comissió ciutadana vinculada a la música i a la cultura de Manresa. La fita és aconseguir el finançament per tal de restaurar l’orgue ubicat a la basílica manresana, que presenta moltes problemàtiques i disfuncions degudes al pas del temps.
L’orgue es va desmuntar i traslladar al Taller Carlos M. Álvarez també el passat mes de desembre. La proposta del Taller inclou la restauració i reconstrucció total de la part instrumental de l’orgue, la redistribució del seu espai interior, la incorporació de 10 nous registres (actualment en té 20) amb un increment de 461 tubs (actualment en té 1437), la individualització dels registres en els seus 3 cossos (pedal, orgue major i orgue recitatiu), la renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler amb un sistema informatitzat i de transmissió electrònica i la restauració i reconstrucció del sistema de vent. La durada estimada de totes aquestes tasques és de 14 mesos.
Des de la Comissió de l’orgue es proposaran actes de diversa índole durant els mesos de restauració de l’instrument per donar a conèixer la campanya i encoratjar la ciutadania a participar en aquest procés de tornar a l’orgue la seva màxima sonoritat.


Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l’orgue del cor de Catalunya ho podran fer en efectiu al Punt d’Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària (Banc Sabadell, ES88 0081 0049 5000 0260 2762).

** Per assistir a l’acte cal reservar plaça a: https://btiquets.com/event/vi-a-espais-emblematics-viba-2021

+ info sobre la campanya: http://orguecorcatalunya.cat/