Dia Internacional dels Museus 2021

Dia Internacional dels Museus 2021 591 591 Seu de Manresa

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, impulsat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM) des de fa més de 40 anys per posar en valor la tasca que fan els museus en el desenvolupament de la societat. I des de fa anys els equipaments museístics de Manresa s’hi sumen amb jornades de portes obertes, visites guiades i activitats diverses.

En aquest marc, el diumenge 16 de maig de 12.00h a 14.00h la Seu de Manresa obrirà les portes del Museu Històric. Durant aquestes dues hores, tots els visitants podran accedir lliurement a l’equipament i visitar el Museu, que només sobre sota demanda per motius de seguretat. A l’espai s’hi conserven obres de gran rellevància patrimonial i artística i hi destaquen, sobretot, un Crist Romànic de fusta policromada del segle XII i el fabulós Frontal Florentí, un brodat únic al món del segle XIV. Un membre dels Amics de la Seu serà al Museu per acompanyar i donar informació a les persones que ho desitgin.

Enguany l’ICOM proposa el lema “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”, amb el què es convida els professionals que treballen als museus i tota la ciutadania a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de cara als reptes socials, econòmics i mediambientals del present. En un moment crucial per la nostra societat cal que els museus participin en el canvi de paradigma i es reafirmin en el seu valor essencial per a la construcció d’un futur just i sostenible. És així com es plantegen la seva tasca també els museus de Manresa, amb l’objectiu principal de contribuir a encarar els reptes actuals a partir del patrimoni i la creativitat i a servir a la comunitat.  

En aquesta ocasió, es vol donar visibilitat a dos dels col·lectius que més han patit a conseqüència de la pandèmia i que estan directament relacionats amb el lema d’enguany: les persones grans i els joves. Se’ls dona veu i són el centre de la imatge de campanya. Els museus de Manresa també volen fer una crida especial a aquests col·lectius a participar de les activitats que es proposen per  adonar-los especial suport i acollida.

Les activitats, enguany, podran tenir un format presencial tot i que seran limitades a causa de les restriccions derivades a la Covid-19 i es faran amb totes les precaucions requerides. Es pot consultar el programa sencer a: www.manresa.cat/DIM

Aquest programa d’activitats és promogut per l’Ajuntament de Manresa amb la tasca i la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat i la participació activa d’institucions i entitats com ara els Amics de la Seu, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Sèquia i la basílica. També amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.