Jornades Europees de Patrimoni 2023

Jornades Europees de Patrimoni 2023 1920 1080 Seu de Manresa

Un any més, la Seu de Manresa se suma a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) que se celebren els dies 13, 14 i 15 d’octubre. El lema de l’edició d’enguany, proposat pel Consell d’Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents. La temàtica d’aquest any tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.

És per això que la Seu de Manresa ha proposat una sèrie d’activitats que miren de posar en valor el seu llegat patrimonial.

Programa:

  • Divendres 13 d’octubre, a les 18.30h: Conferència: El contracte de 1322 i altres informacions arxivístiques de l’Arxiu de la Seu de Manresa, a càrrec d’Abel Rubió, arxiver de la Seu de Manresa (Sala Gòtica).
    La conferència fa una repassada a la història documentada de Manresa i del context històric del contracte de la Seu amb Berenguer de Montagut, el 1322; examina el contingut i analitza el document des d la vessant dimplomàtica i de tradició documental. Per acabar, s’entrarà a veure l’arxiu de la Seu de Manresa des d’una perspectiva més general, per tal de conèixer millor la seva funció i la documentació que s’hi conserva.
    Amb la col·laboració de l’Associació Amics de la Seu.

  • Dissabte 14 d’octubre, a les 11h: Espectacle de dansa: Vox mea, vox vitae, a càrrec d’Àlex Vilarasau i Ariadna Torres (Sala Gòtica).
    Vox mea, vox vitae (La meva veu, veu de vida) és el primer vers d’un poema en llatí que durant l’època medieval i a tota Europa s’acostumava a inscriure a la panxa de les campanes. Àlex Vilarasau i Ariadna Torres parteixen de l’estructura i la temàtica d’aquest poema per retre homenatge a la campana.
    Amb la col·laboració de Catalònia Sacra i Cases de la Música.
  • Dissabte 14, a les 11.30h: Visita i exhibició. Història i mostra de tocs de les campanes de la Seu, a càrrec de Blai Ciurana, músic i campanòleg, amb la col·laboració de Ció Abellí i Jordi Jordà (CCCC).
    Aquesta actuació pretén recuperar el toc manual de campanes declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2022a la basílica. Durant la visita, es pujarà a la primera coberta i a la base del campanar, on es farà una breu explicació sobre les campanes de la Seu, la seva història, els seus usos, els seus sons… Seguidament, els campaners duran a terme una exhibició de tocs manuals. L’activitat acabarà amb un plenum de totes les campanes de la Seu.
    Amb la col·laboració de Catalònia Sacra i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.