Comencen les obres de restauració de la Seu de Manresa, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional com a Monument Històric-Artístic des de l’any 1931 i un dels temples més emblemàtics de la Catalunya Central.
El projecte consisteix en una intervenció integral que ha de garantir la preservació del monument en el marc del projecte global del temple. L’actual Pla Director de l’Obra de restauració de la Seu va redactar-se l’any 2001 i, des d’aleshores es treballa de forma coordinada entre les institucions per executar les obres. El Departament de Cultura, el Bisbat de Vic, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, participen conjuntament per finançar les intervencions de restauració a la Seu de Manresa des de l’any 2002.
Les obres tenen un cost de 380.000 euros, 200.000 euros dels quals han estat finançats pel Departament de Cultura, pel trienni 2020-2022, a través de subvenció de concurrència pública per a la restauració d’immobles de notable valor cultural. La resta ha estat aportat per cadascuna de les tres institucions implicades en el projecte que, novament, han renovat el conveni de col·laboració pel qual cada institució aporta 60.000 euros per a l’execució de les obres.
L’actuació que s’ha iniciat aquesta setmana se centra en la fase 1 de la restauració de la nau central de la basílica. Comprèn la intervenció sobre el mòdul entre el contrafort 3 i el contrafort 4, situats al deambulatori dins de l’absis, en concret, sobre el contrafort de segon nivell número 4 i el pany de paret entre els contraforts 3 i 4, així com el finestral amb el seu vitrall corresponent.
Paral·lelament, també s’està restaurant el frontal florentí del segle XIV, una de les peces més rellevants de la col·lecció de béns mobles de la Seu, considerada una joia del patrimoni tèxtil medieval a nivell mundial. El passat 9 de setembre, aquest tapís va ser traslladat a les instal·lacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per al seu estudi i restauració, que durarà uns set mesos. Una actuació finançada en el marc del conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa”.