Presentació del Crist romànic

Presentació del Crist romànic 1920 1080 Seu de Manresa

Divendres, 17 de maig, a les 8 del vespre, en motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà la nova ubicació de la talla romànica del Sant Crist de la Seu de Manresa, que es trobava al Museu històric de la Seu i, a partir d’ara, quedarà reubicat a la nau de la basílica, al portal de Sant Antoni.

Aquest crucifix és un dels pocs vestigis romànics que es conserven al temple manresà i una obra força desconeguda pel conjunt de la ciutadania. Es tracta d’una talla de fusta policromada, datada del segle XII, que representa a Jesucrist crucificat, mort, en una posició serena i cobert amb el perizoni.

Aquesta peça va ser trobada l’any 1899 amagada darrere el retaule de la capella de Sant Josep, a l’absis de la Seu. D’allà, es va traslladar a l’arxiu capitular i, posteriorment, al Museu de la Seu, inaugurat l’any 1934.

Amb el pas del temps, la talla presentava diverses patologies que desvirtuaven l’obra: fissura del braç dret, brutícia, repintades successives, corcs etc. És per això que el Bisbat de Vic la va fer restaurar l’any 2012, comptant amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Associació Amics de la Seu. La restauració de la peça va anar a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Posteriorment, l’Associació Amics de la Seu va encarregar una vitrina per poder exposar la talla en bones condicions. 

Després del Frontal Florentí, restaurat i inaugurat l’any 2022, la talla del Crist romànic és considerada l’obra més valuosa de les que es guardaven encara al Museu de la Seu. La rellevància de la peça i la dificultat d’accés al Museu van fer contemplar la seva exposició a la nau central, per posar a l’abast del públic aquesta interessant obra romànica.

Després d’avaluar diferents opcions, finalment, la talla quedarà ubicada en una cantonada de l’extrem esquerra del Portal de Sant Antoni, al costat de la Capella de Sant Josep, molt a prop d’on va ser trobada. Aquesta ubicació reuneix les millors condicions de conservació i posa l’obra a l’abast dels visitants.

El cost del trasllat i de l’adequació de la vitrina ha estat assumit pel Capítol de Canonges de la Seu de Manresa.

L’acte de presentació

L’acte de presentació de la nova ubicació anirà a càrrec de Mn Joan Hakolimana, rector de la Seu i president del Capítol de Canonges. Posteriorment, Jordi Camps, antic conservador en cap de l’àrea d’Art Romànic del MNAC, farà una breu introducció sobre la talla i sobre el context artístic i iconogràfic en el qual s’insereix.