Beatificació Seu de Manresa

Beatificació de tres màrtirs caputxins a la basílica

Beatificació de tres màrtirs caputxins a la basílica 1920 1080 Seu de Manresa

Dissabte 6 de novembre a les 11.00 se celebrarà la beatificació dels tres màrtirs caputxins assassinats a Manresa l’any 1936. Prevista inicialment pel dia 14 de novembre del 2020, els organitzadors van ajornar la celebració per la situació de propagació de la pandèmia durant la tardor de l’any passat. L’acte està obert a tota la ciutadania, que podrà accedir lliurement a la basílica seguint els protocols de seguretat sanitària per evitar la propagació de la covid-19: la mascareta serà obligatòria i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Després de mesos d’espera, els frares Benet de Santa Coloma de Gramenet, Domènec de Sant Pere de Riudebitlles i Josep Oriol de Barcelona seran beatificats a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa. La missa de beatificació serà presidida pel Cardenal Prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, Mons. Marcello Semeraro

El procés de beatificació d’aquests caputxins començà a la diòcesi de Vic el 18 d’abril de 1955: va ser tramès a Roma l’any 1962 i prosseguit i completat entre els anys 1997 i 2005. Finalment, el 24 de gener del 2020, el papa Francesc va aprovar de manera oficial la seva beatificació. Que se celebri a Manresa i no a Roma és fruit de la decisió del papa Benet XVI de traslladar aquestes cerimònies a
les diòcesis per tal d’apropar el testimoni dels beatificats a l’Església local.

Els tres beats

Fra Benet és el nom de religiós de Josep Domènech i Bonet, nascut a Santa Coloma de Gramanet el 1892. Va fundar els “Amics del cant gregorià” i va ser mestre de novicis a Manresa. Fou un caputxí modèlic, de tarannà ascètic, i un exemple de vida consagrada, que sabia exigir als seus novicis el seu progrés espiritual. Fra Benet fou detingut el 6 d’agost del 1936 per uns milicians que l’escarniren i el torturaren i, finalment, l’assassinaren el dia 7 d’agost d’aquest mateix any.


Fra Domènec de Sant Pere de Riudebitlles és el nom de religiós de Joan Romeu i Canadelnascut a Sant Pere de Riudebitlles el 1882. Mogut per uns forts ideals missioners, el 1917 fou enviat a l’Amèrica Central on, durant 17 anys, treballà pastoralment a Cartago (Costa Rica) i a Managua (Nicaragua). Després d’un apostolat molt intens, el 1930 retornà a Catalunya força malalt i visqué la darrera etapa de la seva vida al convent de Manresa, agraciat amb una fama de religiós bo i exemplar, observant i molt sacrificat. En esclatar la revolta, fou identificat i detingut com a eclesiàstic a casa d’uns parents, on havia estat acollit, i –confessant la seva condició religiosa– fou assassinat el 27 de juliol de 1936.


Fra Josep Oriol de Barcelona és el nom de religiós de Jaume Barjau Martí, nascut a Barcelona el 1891. El Pare Josep Oriol s’ordenà sacerdot el 1915 i es dedicà a la predicació, atenció al confessionari, direcció espiritual i, també, a la recerca històrica. Preparà l’edició del Chorale Psalterium, obra monumental que rebé els elogis del papa Pius XI. El P. Oriol i el reverend Pere Vintró foren els primers en morir assassinats a Manresa per la seva condició religiosa el dia 24 de juliol del 1936. El P. Oriol havia trobat refugi en una casa veïna al convent, i celebrava clandestinament la Santa Missa i també visitava i administrava clandestinament els sagraments. Fou en una d’aquestes perilloses sortides que fou descobert i detingut. Després de manifestar-se religiós, va ser insultat i assotat mentre ell perdonava els seus botxins. Finalment, fou assassinat als afores de Manresa.