Dia de la Seu 2021

50 anys dels Amics de la Seu

50 anys dels Amics de la Seu 800 533 Seu de Manresa

L’Associació dels Amics de la Seu fa 50 anys que es va constituir formalment amb l’objectiu de preservar i fomentar el coneixement sobre la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa.

Citem les paraules escrites per part de l’Associació al programa d’actes del Dia de la Seu, que serà el proper 10 d’octubre:

Fa cinquanta anys, el 22 de maig de 1971 foren aprovats pel govern civil de Barcelona els estatuts dels Amics de la Seu. El text, en castellà com era norma d’aquell moment, epigrafiava la naixent entitat com Asociación Manresana para la conservación y restauración de la Basílica. Des de força abans d’aquella data, un bon grup de manresans maldava per preservar el gran monument de la nostra ciutat després dels estralls que havia patit durant la guerra de 1936-39.

La ingent tasca que es presentava per emprendre la reconstrucció de la Seu constituïa un repte colossal per aquella societat manresana empobrida i desencisada que tot just començava a aixecar el cap després del conflicte armat. La Junta d’Obra que es creà aviat, va assumir la iniciativa de començar-ne la restauració.

Amb els modestos recursos econòmics obtinguts d’organismes oficials i de particulars, feu una tasca realment notable. Passats els anys, es veié la necessitat d’ampliar i donar suport a la Junta d’Obra, constituint una associació que agrupés el col.lectiu de manresans que se sentien hereus d’aquells avantpassats del segle XIV que iniciaren la construcció de la Basílica de Santa Maria de la Seu, de la que, ben aviat en celebrarem set-cents anys. I així hem arribat al segle XXI amb cinquanta anys de vida dels Amics de la Seu i un bagatge de projectes d’intervenció en el monument dels que ens sentim orgullosos que s’han canalitzat amb èxit a través de la col·laboració de particulars i d’organismes oficials. Altrament, ens sentim encoratjats per seguir i continuar la tasca de divulgació i coneixement de la Seu, monument i icona de la ciutat de Manresa.

El Dia de la Seu

Any rere any, el segon diumenge del mes d’octubre se celebra el Dia de la Seu i durant tot el mes es programen actes i activitats per intensificar la difusió i coneixement sobre el temple del cor de Catalunya.

El programa d’enguany inclou:

  • Divendres 8 d’octubre a les 18.00h

Conferència “Arca Sagrada: essència i presencia dels Cossos Sants de Manresa” a càrrec de Joan Arimany i Juventeny, director de la revista digital “Reliquiae Sanctorum in Catalonia”.

*Acte també inclòs a les Jornades Europees de Patrimoni 2021. Cal reservar plaça a: gestio@seudemanresa.cat // 938721512

  • Diumenge 10 d’octubre a les 11.00h

Missa conventual solemne presidida pel Rvnd. Mn. Josep M. Riba, Vicari General de la Diòcesi de Vic. Amb la participación de la Capella de Música de la Seu.

  • Diumenge 10 d’octubre de 12.00h a 14.00h

Visita lliure a les dependències de la Seu: claustre, Espai Oliba, nau central, baptisteri, cripta, Museu…

  • Divendres 15 d’octubre a les 18.00h

Conferència “La restauració del sepulcre del Canonge Mulet de la Seu de Manresa”, a càrrec de Violant Bonet, restauradora de béns mobles.

*Acte també inclòs a les Jornades Europees de Patrimoni 2021. Cal reservar plaça a: gestio@seudemanresa.cat // 938721512

  • Dissabte 30 d’octubre a les 21.00h

Concert de la Unió Musical del Bages a benefici de la Campanya per a la restauració de l’orgue de la Basílica.

Entrada/donatiu: 10€

  • Fins el 10 d’octubre de dimecres a diumenge de 18.00h a 20.30h

COAC-Manresa (carrer Arquitecte Oms, 5)

Exposició de maquetes “La Seu de Manresa, 700 anys. De Berenguer de Montagut a Gaudí”.

Esperem celebrar el Dia de la Seu i els 50 anys dels Amics de la Seu amb tots vosaltres!