Premis Berenguer de Montagut

Premis Berenguer de Montagut 1920 1080 Seu de Manresa

L’Associació dels Amics de la Seu se suma, un any més, als Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, que coordina Òmnium Cultural Bages-Moianès. Ho fa convocant el Premi Berenguer de Montagut, dotat amb 1.000€ (impostos inclosos) que patrocina l’empresa constructora responsable de la restauració de la Seu, Cots i Claret. Aquest premi s’adreça a treballs de recerca o de divulgació sobre art, música, religió o valors culturals emmarcats en l’àmbit de la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa.

Així, en la darrera edició, el Premi Berenguer de Montagut va recaure en Glòria Ballús Casòliva pel seu treball L’orgue de la Col·legiata Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa – Materials per a la seva història des del segle XV, un estudi exhaustiu entorn a l’orgue de la Seu de Manresa, la seva història, els organistes i el fets rellevants musicals de la basílica.

Bases i condicions

D’acord amb les bases reguladores del premi, “els treballs presentats hauran de ser inèdits, redactats en català i lliurats en el corresponent suport informàtic, incloent fotografies, gràfics o il·lustracions que escaiguin”. En el material presentat no hi ha de constar l’autor, sinó que caldrà adjuntar un sobre clos amb el nom del treball, a l’interior del qual s’hi ha de fer constar el nom de l’autor, DNI, adreça, telèfon i adreça electrònica.

Els treballs i el sobre hauran de ser entregats a la recepció de la Seu, al carrer Baixada de la Seu, 1, de Manresa, en l’horari d’obertura al públic. Els treballs que aspirin al premi hauran de ser lliurats abans del dia 16 d’octubre de 2023.

El veredicte del jurat es farà públic durant el mes de novembre i el guardó es lliurarà conjuntament amb la resta de premis Lacetània. Finalment, la gala de lliurament dels premis serà el dia 17 de novembre de 2023 al Teatre Conservatori de Manresa.

Història dels Premis Lacetània

 L’any 1983, la delegació al Bages d’Òmnium Cultural institueix els Premis Lacetània. Inicialment, s’adreçaven a literatura juvenil i reportatges periodístics, però es van anar ampliant any rere any, fins a oferir un autèntic cartell de premis, en col·laboració amb altres entitats culturals de la comarca.

A partir del 2019, els Premis Lacetània passen a denominar-se Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, incorporant disciplines com el circ, el teatre i les arts plàstiques, que ampliaran el ventall de premis.

La convocatòria d’aquests premis està formada per un total de tretze guardons que convoquen l’Ajuntament de Manresa, els Amics de la Seu, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, El Galliner, Lítel.cat, Òmnium Bages-Moinaès, Ràdio Manresa i Regió7. Hi col·laboren: Cots i Claret, Família Esteve, FUB-UManresa i Regió7, sota la coordinació d’Òmnium Bages-Moianès.