concerts inaugurals orgue

Torna l’orgue del cor de Catalunya

Torna l’orgue del cor de Catalunya 1920 1080 Seu de Manresa

Després de mesos de feina, l’orgue del cor de Catalunya restaurat i ampliat omplirà de música la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa amb un cicle de concerts inaugurals.

Abans de que l’insturment comenci participar de la vida litúrgica del temple i cultural de la ciutat i del país, es benirà en un acte institucional i obert a tota la ciutadania. La missa de benedicció serà dilluns 15 d’agost a les 11.00h a la Seu de Manresa, en motiu de la celebració de la Mare de Déu de l’Alba.

El programa

El cicle de concerts inaugurals de l’orgue del cor de Catalunya està format per 4 actuacions de 4 organistes molt destacats del panorama actual. Són els següents:

  • Dilluns 15 d’agost a les 20.30h a càrrec de Marcel Martínez, organista i kantor a l’Stephanuskirche de Tübingen. El programa del concert està format per peces de Max Reger, Jehan Alain, Diestrich Butxehude, Arvo Pärt, Jean Langlais, Arnolt Schlick i Johan Sebastian Bach.
  • Divendres 19 d’agost a les 20.30 a càrrec d’Ana Aguado, professora d’orgue al Conservatori de Música de León. El programa inclou obres d’Eduardo Torres, Johan Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Joan M. Thomàs i Sabater i Louis Vierne.
  • Dissabte 8 d’octubre a les 20.30h a càrrec de Jordi Figueras i Carreras, organista titular de les esglésies de Sant Pere i de la Sagrada Família de Terrassa. Les peces que Figueras interpretarà són de Johan Sebastian Bach. Anselm Viola, Felix Mendelssohn, César Franck i Léon Boëllmann.
  • Diumenge 9 d’octubre a les 20.00h, a càrrec de Maria Nacy, professora d’orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelon. El cicle de concerts inaugurals es clourà amb la interpretació d’obres de Paul Hindemith, Jehan Alain, Maurice Duruflé i Johan Sebastian Bach.

Tots els concerts seran gratuïts i amb sistema de taquilla inversa. Els diners recaptats en aquests actes es destinaran a la campanya de restauració i ampliació de l’orgue, que segueix totalment vigent per garantir el correcte manteniment de l’orgue.

Aquest cicle marcarà l’inici d’una nova etapa tant per la basílica com per la ciutat, ja que es disposarà d’un orgue en perfectes condicions i amb una sonoritat magnífica per acompanyar tant litúrgies com actes culturals de diversa índole.

La resaturació de l’orgue

El mes de desembre de l’any 2020 es va presentar la campanya “Restaurem l’orgue del cor de Catalunya” amb el propòsit de millorar les condicions de l’orgue de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo. El mes de gener de 2021, es va procedir a desmuntar i traslladar l’instrument fins al Taller Carlos M. Álvarez de Terol on durant 13 mesos es va treballar en la seva restauració i ampliació.

El mes de març de 2022 es va sanejar la capella de Sant Pere de la Seu, espai on s’ubica, per evitar desprendiments dels carreus. La setmana del 18 d’abril es va procedir al trasllat des de Terol a Manresa i als posteriors muntatge i harmonització, que van finalitzar la darrera setmana del mes de juny.

Les tasques dutes a terme pel Taller Carlos M. Álvarez han estat les següents:

  • Restauració i reconstrucció total de la prat instrumental de l’orgue.
  • Redistribució del seu espai interior.
  • Incorporació de 10 nous registres amb un increment total de 461 tubs.
  • Individualització dels registres en els seus 3 cossos (pedal, orgue major, orgue recitatiu).
  • Renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler, amb un sistema informatitzat i transmissió electrònica.
  • Restauració i reconstrucció del sistema de vent.