Concert Ana Aguado

Segon concert inaugural a càrrec d’Ana Aguado

Segon concert inaugural a càrrec d’Ana Aguado 1920 1080 Seu de Manresa

L’organista Ana Aguado serà l’encarregada de dur a terme la segona actuació del cicle de concerts inaugurals de l’orgue del cor de Catalunya. El concert serà divendres 19 d’agost a les 20.30h a la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa.

El passat 15 d’agost, en motiu de la celebració de la Mare de Déu de l’Alba, es va beneir l’instrument en una missa solemne per donar-li la benvinguda a la vida litúrgica del temple i a la cultural de la ciutat i del país. Aquell mateix vespre, l’organista Marcel Martínez va iniciar el cicle de concerts inaugurals de l’orgue del cor de Catalunya.

Ana Aguado, l’organista

Nascuda a Palència l’any 1984, Aguado va estudiar orgue amb Roberto Fresco, Miguel del Barco i piano amb Aurora Dalleres al Conservatori Professional de Música de Palència. Posteriorment va estudiar orgue amb Óscar Candendo a l’ESMUC, realitzant el seu Projecte Final titulat “Widor i l’escola organística francesa del segle XIX” sota la tutela de Lucca Chiantore. Paral·lelament, s’ha especialitzat en diferents estils de música d’orgue amb grans figures europees com a B. Haas, O. Latry, P. Crivellaro, J.-C. Zehnder, D. Roth, L. F. Tagliavini, W. Zerer, M. Radulescu, L. Lohmann, E. Kooiman, A. Cea Galán, E. Belloti, J. Martín Moro, B. Leigthon, M. Torrent i J. Laukvik.

Finalitzada la seva formació a Barcelona, va realitzar un Màster d’orgue al Conservatori Sweelinck d’Amsterdam sota la direcció de Jacques van Oortmerssen. Posteriorment, es va traslladar a França per a estudiar amb Michel Bouvard i Jan Willem Jansen al CRR de Tolosa de Llenguadoc, els quals li concediren el Premi “François Vidal” en finalitzar els seus estudis.

Ha ofert concerts en importants festivals de música (Quinzena Musical de Sant Sebastià, Bach Vermut de l’Auditori Nacional, Festival Internacional de Santander, Festival de Música Antiga de Barcelona, Setmana de Música Religiosa de Conca), tant espanyols com estrangers (França, Itàlia, Holanda, Alemanya, Romania i Filipines). Com a intèrpret, ha realitzat la major part dels seus concerts en solitari, però col·labora regularment amb altres formacions com ara duos amb percussió, cant, oboè, trombó, trompeta o saxòfon, realitzant, a més, concerts d’orgue a quatre mans (A2 duo), amb agrupacions vocals com el Cor d’RTVE (Rèquiem de Fauré), el Cor de la Universitat Politècnica de Madrid (Rèquiem de Duruflé), Schola Antiqua, o col·laborant amb orquestres com la OBC de Barcelona. Diversos d’aquests concerts han estat retransmesos per Ràdio Clàssica d’RNE i Catalunya Música.

Durant el curs 2011/2012 va ser organista resident i professora de la “Pôle Basque de recherche, d’études, de pratique et de diffusion de l’orgue” a la regió d’Hendaia i Sant Joan Lohitzune. Després d’aquesta experiència docent va crear el «Projecte Custodi», que ha esdevingut Escola Provincial d’orgue de Palència “Fra Domingo d’Aguirre” (EPOP), on forma a persones principalment de la província palentina per a potenciar i protegir el patrimoni organístic d’aquesta regió. També ha format part de l’equip de professors del Curs Nacional de Música “Ciutat de Rioseco” i, durant set edicions, del Curs d’Organistes Litúrgics del Monestir de Montserrat. Durant quatre cursos va ser la professora d’orgue del Conservatori Superior de Música de Màlaga. Actualment desenvolupa la seva tasca docent com a professora d’orgue al Conservatori Professional de Música de Lleó.

El programa

El repertori del concert d’Ana Aguado serà el següent:

  • Eduardo Torres (1872-1934), Entrada.
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750), Concert en la menor d’Antonio Vivaldi, BWV 593:Allegro, Adagio, Allegro. Preludi de coral Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf, (Senyor, obriu-me el cel, el meu temps fineix), BWV 617.
  • Felix Mendelssohn (1809-1847), Sonata per a orgue en do menor, op. 65 núm.2: Grave, Adagio, Allegro maestoso e vivace, Fuga: Allegro moderato.
  • Joan M. Thomàs i Sabater (1896-1966), Ofertori de Santa Clotilde.
  • Eduardo Torres (1872-1934), Berceuse.
  • Louis Vierne (1870 – 1937), Simfonia per a orgue núm. 3, op. 28: IV. Adagio, I. Allegro maestoso.

El cicle de concerts

Dos concerts més completaran el cicle de concerts inaugurals de l’orgue del cor de Catalunya. Tots seran gratuïts i amb taquilla inversa per seguir finançant el manteniment de l’instrument.

  • Dissabte 8 d’octubre a les 20.30h a càrrec de Jordi Figueras i Carreras, organista titular de les esglésies de Sant Pere i de la Sagrada Família de Terrassa. Les peces que Figueras interpretarà són de Johan Sebastian Bach. Anselm Viola, Felix Mendelssohn, César Franck i Léon Boëllmann.
  • Diumenge 9 d’octubre a les 20.00h, a càrrec de Maria Nacy, professora d’orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. El cicle de concerts inaugurals es clourà amb la interpretació d’obres de Paul Hindemith, Jehan Alain, Maurice Duruflé i Johan Sebastian Bach.