Beatificació Seu

Ajornada la beatificació dels tres màrtirs caputxins

Ajornada la beatificació dels tres màrtirs caputxins 1587 2245 Seu de Manresa

El Bisbat de Vic i els Frares Caputxins de Catalunya han anunciat que l’acte de beatificació programat el proper dissabte 14 de novembre a les 11.00h queda ajornat fins que la situació sanitària sigui òptima.

El mes de maig d’aquest mateix any, la Secretaria d’Estat del Vaticà va anunciar que els frares Benet de Santa Coloma de Gramenet, Domènec de Sant Pere de Riudebitlles i Josep Oriol de Barcelona, tots ells assassinats a Manresa l’any 1936, serien beatificats a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa. Inicialment, es va comunicar que Mons. Angelo Becciu, Cardenal de la Congregació per les Causes dels Sants, presidiria la missa de beatificació, però més endavant es confirmar que seria presidida pel cardenal Joan Josep Omella.

El passat divendres 30 d’octubre, des de la Generalitat de Catalunya es van posar en vigor noves restriccions per evitar la propagació de la pandèmia i, tot i que els actes religiosos poden seguir-se celebrant reduint l’aforament al 30% de la capacitat de cada temple, s’ha decidit que el més prudent és celebrar la beatificació més endavant.

Els tres beats

Fra Benet és el nom de religiós de Josep Domènech i Bonet, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 1892. Fundador dels “Amics del cant gregorià” i mestre de novicis a Manresa. Fou un caputxí modèlic, de tarannà ascètic, i un exemple de vida consagrada que sabia exigir als seus novicis el seu progrés espiritual. Fou detingut el 6 d’agost del 1936 per uns milicians que el torturaren i l’assassinaren el dia 7 d’agost de 1936.

Fra Domènec de Sant Pere de Riudebitlles és el nom de religiós de Joan Romeu i Canadell, nascut a Sant Pere de Riudebitlles el 1882. El 1917 fou enviat a l’Amèrica Central on durant 17 anys treballà pastoralment a Cartago (Costa Rica) i a Managua (Nicaragua). Després d’un apostolat molt intens, el 1930 retornà a Catalunya força malalt i visqué la darrera etapa de la seva vida al convent de Manresa. Fou identificat i detingut com a eclesiàstic a casa d’uns parents on havia estat acollit i fou assassinat el 27 de juliol de 1936.

Fra Josep Oriol de Barcelona és el nom de religiós de Jaume Barjau Martí, nascut a Barcelona el 1891. S’ordenà sacerdot el 1915 i es dedicà a la predicació, l’atenció al confessionari, la direcció espiritual i a la recerca històrica. Preparà l’edició del Chorale Psalterium, obra monumental que rebé els elogis del papa Pius XI. El P. Oriol i el reverend Pere Vintró foren els primers en morir assassinats a Manresa per la seva condició religiosa el dia 24 de juliol de 1936. Després de manifestar-se religiós, fou insultat i assotat mentre ell perdonava els seus botxins. Finalment fou assassinat a les afores de Manresa.

+ informació sobre la beatificació aquí.