Presentació visita Taller Carlos M. Álvarez

Visita al taller de restauració de l’orgue del cor de Catalunya

Visita al taller de restauració de l’orgue del cor de Catalunya 2560 1920 Seu de Manresa

La Comissió de l’orgue del cor de Catalunya proposa una visita al Taller Carlos M. Álvarez de Terol per veure in situ les obres de restauració de l’instrument.

La sortida serà el divendres 18 de març a les 6.30h del matí i es preveu que a les 12.00h s’arribi al Taller, ubicat a la localitat de Vilell. Allà, en Carlos M. Álvarez i el seu equip explicaran detalladament totes les tasques que han dut a terme per restaurar i ampliar l’orgue. Mireia Subirana, membre de la Comissió de l’orgue i directora de la Capella de Música de la Seu ha apuntat que es tracta d’un “viatge a les entranyes de l’orgue abans de que torni a la Seu, una oportunitat única per i brillant per conèixer l’ofici d’orguener”.

La sortida inclou el desplaçament amb autobus, l’estada a un hotel cèntric de Terol, el dinar i el sopar del primer dia i l’esmorzar del segon, una visita a Albarrací el primer dia i una visita guiada a Terol el segon. Dissabte 19 de març s’arribarà a Manresa cap a les 22.00h. L’import total és de 210€/persona i les inscripcions es poden fer a l’Acolliment de la Seu i a Cadí Travel (93.876.84.00) fins el dia 8 de març.

La restauració

El mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya “Restaurem l’orgue del cor de Catalunya” amb el propòsit de millorar les condicions de l’orgue de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo per aconseguir la seva màxima sonoritat dins del temple.

El gener de 2021, l’orgue es va desmuntar i traslladar al Taller de Carlos M. Álvarez. Tal i com estava previst, durant 13 mesos s’ha treballat en la restauració i ampliació de l’instrument, procés que ja ha finalitzat. Tot i que l’instrument està restaurat, les tasques no finalitzen aquí ja que cal desmuntar-lo, traslladar-lo fins a la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, tornar-lo a muntar i harmonitzar.

El mes de març se sanejarà la paret de l’absis de la Seu per evitar que hi hagi petits desprendiments dels carreus del temple i, així, garantir la seguretat de l’instrument. Es preveu que just després de Setmana Santa, la setmana del 18 d’abril, l’orgue es comenci a muntar al temple, procés que s’allargarà durant setmanes. Posteriorment, s’iniciarà la fase anomenada “de rodatge” que tindrà uns dos mesos de durada ja que, tal i com apunta Mn Joan “l’orgue necessita temps per adaptar-se a l’espai on serà, se l’ha de fer seu”.

Finalment, la primera quinzena d’agost es beneirà l’instrument per donar-li la benvinguda i el vist-i-plau perquè pugui desenvolupar les seves funcions litúrgica i cultural. Un cop beneït, l’instrument ja es podrà tocar habitualment tant a les celebracions com en concerts.

La Comissió de l’orgue del cor de Catalunya proposarà un cicle de concerts inaugurals amb caps de cartell molt rellevants del panorama actual. Serà una bona declaració d’intencions per reivindicar i el paper de l’orgue com a rei dels instruments.

La campanya de col·laboració

Durant els mesos de restauració, la Comissió de l’orgue del cor de Catalunya ha proposat diverses activitats de difusió cultural i musical per donar a conèixer la campanya i fomentar la col·laboració ciutadana en tot el procés.

Entre les activitats organitzades destaquen la conferència sobre l’orgue a càrrec de Marcel Martínez, organista i assessor de la Comissió, els concerts d’Arlet, Joan Ferrer i Júlia Garrido, Liliana Navarrete, Trio Axié, la Unió Musical del Bages, l’Orfeó Manresà.

El pressupost de la restauració i la campanya de difusió és de 300.000€ i encara són necessàries les aportacions d’administracions, empreses, entitats i particulars per poder acabar de dur a terme tot el procés i, sobretot, garantir-ne el manteniment.

Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l’orgue del cor de Catalunya ho poden fer en efectiu al Punt d’Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària (Banc Sabadell, ES88 0081 0049 5000 0260 2762).

Al web de la campanya hi ha tota la informació sobre “Restaurem l’orgue del cor de Catalunya”: http://orguecorcatalunya.cat/