Territori Oliba, presentació

Un cicle d’activitats turístico-culturals apropa la figura d’Oliba

Un cicle d’activitats turístico-culturals apropa la figura d’Oliba 1920 1080 Seu de Manresa

Territori Oliba dóna nom a una proposta de territori creada amb la voluntat d’apropar al públic lafigura d’Oliba; un personatge cabdal en la Catalunya Vella dels anys 1000. Aquest cicle, que s’iniciarà el proper 22 de maig amb una caminada guiada, preveu oferir activitats mensuals fins al proper mes de desembre.

Entre elles destaquen visites guiades a les 7 Cases d’Oliba entre les quals hi ha la Seu de Manresa, el Monestir de l’Estany, el MEV Museu d’Art Medieval, la Catedral de Sant Pere de Vic, el Monestir de Sant Pere de Casserres, el Monestir de Ripoll i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

La proposta de la basílica manresana és la visita “D’Oliba a Berenguer de Montagut” que recorrerà els vestigis romànics del temple i culminarà amb l’explosió de la Seu gòtcia accedint fins a la primera coberta. El 1322, ara fa 700 anys, s’encarregà la construcció de la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu de Manresa a l’arquitecte Berenguer de Montagut. El temple es construí a sobre de l’església romànica de Santa Maria, on el bisbe i abat Oliba juntament amb la princesa Ermessenda hi van tenir un paper clau l’any 1020.

Paral.lelament també s’han organitzat dues caminades guiades amb l’objectiu de donar a conèixer trams del Camí Oliba (GR151 que connecta Montserrat amb els Pirineus). L’activitat serà gratuïta si bé caldrà fer la inscripció prèvia online.

Aquesta és una acció promoguda per Cases d’Oliba, projecte del qual la Seu de Manresa forma part, i l’Associació Rutes del Romànic. Ambdues entitats que ja han col.laborat en altres ocasions. El cicle també compta amb el suport de Diputació de Barcelona.

Josep Maria Riba, vicari general del Bisbat de Vic; i Josep Coma, president de l’Associació Rutes del Romànic coincideixen en que “la col.laboració entre entitats i administracions és fonamental per a tirar endavant projectes de territori” i afegeixen que “aquesta és una acció que afavorirà la descoberta i coneixement del paisatge, els monuments i la història d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba”.

La informació de totes les activitats i la venda d’entrades es pot fer aquí: https://www.casesdoliba.cat/territori2022/