La Llum de Manresa 2021

La Llum de Manresa 2021 999 916 Seu de Manresa

Del 13 al 28 de febrer, la ciutat viurà una Llum diferent degut a la pandèmia de la Covid-19.

El primer gran canvi en relació amb les anteriors edicions és que es perd la paraula “Festa” que sempre la precedia i es dirà, simplement, “La Llum”. En segon lloc, s’anul·la la Fira de l’Aixada i la Transèquia es podrà fer durant pràcticament tot el mes de març en grups bombolla.

Els grans actes que sí que es mantenen són els Jardins de Llum i l’Encesa de la Nova Llum, que incorporen novetats, un pregó infantil (enguany online) i el pregó institucional a càrrec de Valentí Oviedo, gestor cultural i director del Gran Teatre del Liceu.

Jardins de Llum serà els dies 20 i 21 de febrer de 18.30h a 21.30h a diversos espais de la ciutat, entre els quals la Sala Gòtica de la Seu de Manresa. Es tracta d’un itinerari efímer d’art a l’entorn de la Llum i l’Aigua organitzat per l’Ajuntament de Manresa, CACIS El forn de calç i la TAVCC.

En paral·lel als Jardins de Llum, a la zona del riu Cardener l’artista Marc Sellarès Cots encendrà la instal·lació “Epicentre”, que anirà acompanyada d’un vol de drons a càrrec de Flock Drone Art. L’espectacle es podrà veure des de la Cova de Sant Ignasi, el Parc de la Seu, la plaça de la Reforma i altres punts de la ciutat amb vistes a la Torre de Santa Caterina.

Dissabte 20 de febrer també es farà l’Encesa de la Nova Llum a l’Espai Plana de l’Om, organitzada per Òmnium Bages-Moianès i amb la col·laboració de Cultura del Bé Comú. L’Encesa projectarà una bateria de càpsules audiovisuals que mostren l’expressió de persones enfrontant-se a la norma.

El Galliner és l’entitat administradora d’aquest any i proposa el projecte “Teatres i cinemes de Manresa”, que permetrà disposar d’una àmplia documentació de teatres i cinemes de la ciutat des de mitjan segle XIX. Des del Galliner s’ha fet una crida ciutadana per recuperar imatges, cartells, programes i testimonis entorn a la temàtica. Fruit d’aquesta recopilació, en sorgiran diverses activitats.

La Festa de la Llum commemora el Misteri de la Llum, produït el 21 de febrer de l’any 1345, quan un raig de llum des del Monestir de Montserrat va entrar a l’Església del Carme de Manresa. En aquell moment, es va considerar com una senyal divina que va permetre la construcció de la Sèquia de Manresa i la firma de la concòrdia entre el bisbe de Vic i la ciutat.

Horaris de visita de La Llum a la Seu de Manresa:

  • Dissabte 20 de febrer: de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 19.00h.
  • Diumenge 21 de febrer: de 10.30h a 13.30h (no hi ha misses a la basílica, la Missa de la Llum és a l’església del Carme).
  • Dilluns 22 de febrer: de 10.30h a 14.00h i de 17.00h a 19.00h.

Podeu consultar el programa de la Llum 2021 complet aquí.