Un grup de gent dalt d'un escenari

Guanyador del premi Berenguer de Montagut

Guanyador del premi Berenguer de Montagut 1920 1080 Seu de Manresa

El passat 17 de novembre es van entregar els guardons de la 41ª edició dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, impulsats per Òmnium Cultural del Bages i Moianès, on es va donar a conèixer el guanyador del premi Berenguer de Montagut, convocat per l’Associació dels Amics de la Seu, destinat a treballs de recerca o divulgació sobre art, música, religió o valors culturals emmarcats en l’àmbit de la Basílica de la Seu i dotat amb 1.000€ sota el patrocini de la constructora Cots i Claret.

Enguany, el premi ha recaigut en el treball “La Seu de Manresa. Restauració i Rehabilitació des del 1949 al 2022” obra d’un veterà de la Seu, Jaume Soldevila Ribera, arquitecte tècnic de les obres de restauració des de 1989.

En aquesta ocasió, el jurat ha considerat que “el premiat ha fet un treball sobre les obres de restauració i rehabilitació a Santa Maria de la Seu de Manresa, on dona a conèixer les recents intervencions realitzades a la Basílica. L’autor explica la complexitat de les obres emprant tècniques constructives contemporànies i respectant el patrimoni artístic i arquitectònic manresà. Un treball de reconeixement a tots els que han participat en el manteniment i millora de la Seu.

Jaume Soldevila (dreta) i Francesc Rafat (esq.), president de l’Associació Amics de la Seu

Jaume Soldevila Ribera

Jaume Soldevila Ribera (Manresa, 1941) és arquitecte tècnic en direcció d’obres. Membre col·laborador de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en Patrimoni Arquitectònic, va ser el primer president delegat d’Amics de l’Art Romànic de Barcelona, del 1980 al 1983, i del 1983 al 1988 va ser president de l’Associació Amics de la Seu de Manresa. És autor d’obres artístiques com el Monument a la Sardana (1963), el Monument a la Llum (1982) o el Monument al Bages (2005), entre d’altres. Del 1987 al 1991 va ser tinent d’alcalde d’Urbanisme i Obres Públiques a l’Ajuntament de Manresa i des del 1989 porta la direcció executiva de les obres de restauració de la Seu de Manresa.