Presentació 700 anys contracte Seu

700 anys del contracte de construcció del temple

700 anys del contracte de construcció del temple 1920 1080 Seu de Manresa

El dia 30 de juny de 1322 es contractà la construcció de la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu de Manresa al mestre d’obres Berenguer de Montagut. Amb aquesta efemèride, la Seu proposa actes de diversa índole amb la vocació de donar a conèixer la faceta gòtica del temple.

Per rememorar aquests fets que compleixen 700 anys, des de la basílica s’han presentat un seguit d’actuacions de caràcter permanent amb la vocació de millorar l’estat actual del temple i del patrimoni que alberga, garantir una millor atenció ciutadana i turística i obrir-se a nous públics. Per altra banda, també ha programat un seguit d’actes amb objectius divulgatius i litúrgics.

Les actuacions permanents

Tal i com ha apuntat Mn Joan Hakolimana, rector de la Seu, “plantegem una celebració que enforteixi l’estructura del segle XXI de la basílica. La voluntat és fer coses de llarg recorregut tal i com es va fer construint la Seu; coses que no siguin flor d’un sol dia”. En aquesta direcció, les propostes són els següents:

 • Projecte educatiu de la Seu: aquest mes de juny es farà un correu electrònic massiu a centres educatius de primària i de secundària amb tota la informació sobre aquesta nova proposta. Es tracta de dues activitats educatives adaptades al currículum escolar amb l’objectiu d’oferir una visita molt completa al temple amb materials pedagòtics propis. La primera setmana de setembre es convocarà el personal docent perquè pugui testar ambdues propostes.
 • Joc per a famílies “Les claus de la Seu”: a partir del 2 de juliol tots els infants que visitin el temple tindran al seu abast aquesta proposta per descobrir la Seu tot jugant i amb la mirada dirigida a allò més destacable.
 • Instal·lació del frontal florentí (Geri di Lapo, s.XIV) a la capella de la M. de Déu de Lourdes. Aquest projecte es podrà dur a terme gràcies al programa “Temps de Gòtic” impulsat per la Fundació La Caixa.
 • Inauguració de l’orgue del cor de Catalunya ampliat i restaurat amb un cicle de concerts inicial de gran categoria.
 • Instal·lació de l’exposició “La Seu de Manresa, 700 anys” de forma permanent a l’Espai Oliba, obert a les visites l’any 2020 en motiu de la celebració del Mil·lenari de la redotació del temple. L’exposició és impulsada per Fermí Bataller i el COAC i ha itinerat a la Casa Lluvià de Manresa, a la sala d’exposicions del COAC de Vic i actualment és a la cripta de la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.
 • Edició d’un nou fullet de visites amb la informació actualitzada de la vessant turística del temple. Els darrers anys a la Seu hi ha hagut moltes novetats estructurals i d’exposició: “L’Assumpció de la Mare de Déu amb tots els Sants” (Antoni Viladomat, 1728-1750), l’obertura de l’Espai Oliba, les vitrines de les Arquetes dels Cossos Sants de la cripta i, properament, la instal·lació del frontal florentí i l’orgue. Totes aquestes millores quedaran plasmades al nou fullet.

Els actes de celebració

L’efemèride d’enguany també ha propiciat la programació d’un seguit d’actes de caràcter puntual amb la intenció de donar a conèixer la faceta gòtica del temple des de diverses vessants com la fotografia, les visites guiades o les ponències magistrals. Són els següents.

 • Diumenge 3 de juliol a les 11.00h: Missa Solemne presidida pel Sr. Bisbe amb l’acompanyament de la Capella de Música de la Seu.
 • Diumenge 3 de juliol a les 12.30h: conferència “Context històric i diplomàtic del contracte de la Seu de Manresa de 1322” per part de l’arxiver Abel Rubió. Posteriorment, es beneirà una placa commemorativa dels 700 anys.
 • Dijous 14 de juliol a les 19.30h: visita “D’Oliba a Berenguer de Montagut” que explicarà el pas de l’esglesiola romànica de Santa Maria a la grandiloqüent basílica del cor de Catalunya. Ja es pot reservar plaça aquí.
 • Els dies 20, 21 i 22 de juliol tornaran les visites de capvespre a la basílica, enguany titulades “Vesprades d’estiu a la Seu gòtica”. Es tracta d’unes visites amb ascens a la primera coberta i a porta tancada. Com a gran novetat, aquest any s’oferià un paquet de visites de capvespre amb Santa Maria del Mar, basílica també construïda per Berenguer de Montagut. Adquirint aquest paquet es podrà fer una visita a la Seu i també una altra al temple barceloní. Les reserves de les visites a la Seu poden fer-se a codetickets.com i el paquet de visites properament estarà disponible a la plataforma Clorian.
 • Diumenge 23 d’octubre a les 10.30h: taller de fotografia amb el fotoperiodista Jordi Borràs per aprendre a treure el màxim partit a la càmera del mòbil al temple gòtic. Les inscripcions es poden fer aquí.
 • Els divendres del mes d’octubre s’oferirà el “Cicle de coneixement gòtic” amb ponències magistrals de grans experts del gòtic. El programa es publicarà el mes de setembre i compta amb la col·laboració dels Amics de la Seu.