Mil anys d’una represa: Manresa i Oliba

Mil anys d’una represa: Manresa i Oliba 2560 1179 Seu de Manresa

Dimecres 15 de juliol a les 19.30h la Seu de Manresa va iniciar la celebració del Mil·lenari amb la conferència del doctor Marc Sureda “Mil anys d’una represa: Manresa i Oliba”.

Una seixantena de persones van assistir a la conferència, que es va oferir a la nau central de la basílica i que també va comptar amb les intervencions de Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica i de Marc Aloy, Alcalde de Manresa.

Sureda va declarar que és el “mil·lenari de l’escriptura d’un document, la dotalia de 15 de juliol de 1020. Mil anys d’un document o, més pròpiament, d’un text perquè el pergamí original de 1020 no l’hem trobat”.

La ponència es va cloure amb un final èpic per part de Sureda: “si ens emociona (el Mil·lenari) és perquè ho relacionem amb la nostra identitat, i aquest i no altre és el factor, importantíssim, que defineix el patrimoni: aquells elements materials o immaterials que considerem vinculats a la nostra identitat. I la Seu i la seva història ho són (…). La història explica, però no justifica; condiciona, però no obliga; fomenta, però no legitima (…). Ens podem felicitar de celebrar avui el mil·lenari d’una represa: no és poc, i és ben inspirador, en els temps que vivim”.