Dia de la Seu 2023

Dia de la Seu 2023 1920 1080 Seu de Manresa

Els nostres avantpassats d’aquell ja llunyà segle XIV ens donaren un magnífic exemple d’emprenedoria i esforç amb el projecte de construcció de la Seu, l’esplendorós temple gòtic que tenim avui, símbol i icona de la ciutat de Manresa.

Si bé el segle XIV és considerat per molts el “segle d’or manresà”, cal recordar que aquella centúria no estigué pas gens exempta d’entrebancs i problemes. L’epidèmia de pesta negra que delmà la població, les sequeres i les guerres que l’empobriren, no foren obstacle pels manresans d’aquell temps per aturar o posar fi al projecte de construcció endegat el 1322 del qual, amb gran orgull i solemnitat, el passat 2022 en celebràrem els 700 anys de la seva edificació.


La vida ciutadana continua i en aquests moments des de l’Associació “Amics de la Seu” ens pertoca de vetllar per a la conservació i restauració pel principal monument de la nostra ciutat. Objectiu amb el que hi esmercem els modestos recursos de que disposem d’amics i simpatitzants, però sobretot comptant amb la inestimable col·laboració dels organismes oficials: Generalitat, Diputació, Ajuntament i Bisbat que any rere any, estableixen un conveni per a la restauració de la Seu.

Novament ens trobarem per a celebrar el ja tradicional “Dia de la Seu”, el segon diumenge d’octubre com a data commemorativa de la Dedicació de la Basílica. Serà l’avinentesa per a comentar i compartir les actuacions que s’han dut a terme en el darrer any i, sobretot, la satisfacció de sentir-nos hereus dels nostres avantpassats que ens ha d’encoratjar per a seguir i continuar la tasca de divulgació i coneixement de la Seu als visitants, locals i forans, que s’acosten diàriament al gran monument de la ciutat de Manresa.


Amics de la Seu

PROGRAMA

Divendres 6 d’octubre:

  • 18.30h, a la Sala Gòtica: CONFERÈNCIA a càrrec de la dr. Francesca Español Bertran (Universitat de Barcelona): El frontal florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic.

Diumenge 8 d’octubre:

  • 11h, a la Seu: MISSA CONVENTUAL SOLEMNE, presidida pel Rvnd. Mn. Joan Antoni Castillo, Canonge de Santa Maria de la Seu. Amb la participació de la Capella de Música.
  • A continuació, VISITA LLIURE a les dependències de la Seu (Espai Oliba, Museu, cripta, retaules…).

Divendres 13 d’octubre:

  • 18.30h, a la Sala Gòtica: CONFERÈNCIA a càrrec d’Abel Rubió, arxiver de la Seu: El contracte de 1322 i altres informacions arxivístiques de l’Arxiu de la Seu de Manresa.
    Acte inclòs en el programa de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany.

Dissabte 14 d’octubre:

11.30h, a la primera coberta de la Seu: ACTIVITAT guiada a càrrec de Blai Ciurana, músic, campanòleg i secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya: Història i mostra de tocs de les campanes de la Seu.

Acte inclòs en el programa de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany. Activitat gratuïta. Cal incripció prèvia a https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/727

Trobareu el programa complet i butlleta d’inscripció a l’Associació Amics de la Seu aquí (la butlleta cal dur-la al punt d’acolliment de la basílica). Si voleu fer un donatiu o aportació a l’Associació o inscriure-us a través de la web, podeu fer-ho aquí.