Millores en l’accessibilitat

Millores en l’accessibilitat 1924 1080 Seu de Manresa

L’any 2021 es va atorgar a l’Ajuntament de Manresa una subvenció Next Generation – Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per tal d’implementar un pla d’accessibilitat universal als recursos turístics de la ciutat, tant públics com privats. L’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, va dur a terme un estudi d’accessibilitat universal (mobilitat, auditiva, visual i intel·lectual) a càrrec de l’empresa especialitzada Predif -Tur4All, on es diagnosticaven les deficiències que, en aquest àmbit, presentaven els equipaments turístics de la ciutat.

La Basílica de la Seu és un dels elements més rellevants del patrimoni cultural de la ciutat i de l’atractiu turístic de Manresa. També és un dels principals nodes del patrimoni ignasià i forma part fonamental dels itineraris i les activitats que es duen a terme a la ciutat, de tal manera que ha esdevingut un escenari indispensable per a l’activitat turística de Manresa. És per aquest motiu que la Basílica va ser objecte de l’estudi realitzat per Predif-Tur4All, que va qualificar l’equipament com a un 62% accessible i un 86% practicable. Així mateix, aquest informe proposava diverses mesures per a aconseguir una millora de l’accessibilitat que s’acostés al 90%.

Per tal d’implementar el pla d’accessibilitat universal als recursos turístics de la ciutat, l’any 2023 l’Ajuntament de Manresa i el Bisbat de Vic van firmar un conveni de col·laboració que ha permés dur a terme una sèrie d’actuacions de millora de l’accessibilitat a la Basílica de la Seu de Manresa. Aquestes actuacions s’han agrupat en dos grans àmbits:

Millores en l’accessibilitat física: la Seu de Manresa és un edifici de 700 anys i, com a tal, l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda pot resultar molt complicada. És per això que es va dissenyar un itinerari adaptat per tal de que les persones amb mobilitat reduïda poguessin conèixer els espais més rellevants del conjunt de la Basílica:

  • Disseny de l’itinerari accessible: l’accés a la basílica s’efectua a través del Portal de Santa Maria, a peu pla. Els epsais visitables inclouen la nau, el baptisteri, la capella del Santíssim, el claustre i la capella dels Favets. També es pot accedir a la recepció i al lavabo adaptat.
  • Projecció d’audiovisuals dels espais no accessibles: l’accés a la cripta i a l’Espai Oliba es fan mitjançan escales. Per tal de donar-los a conèixer a les persones amb mobilitat reduïda, s’han habilitat unes pantalles a les entrades on es projecten imatges en detall d’aquests espais.
  • Instal·lació de baranes: s’han instal·lat baranes a certs punts on en mancaven: a les escales d’entrada, a la rampa d’accés que porta de la nau al claustre i a l’últim tram de l’Espai Oliba.
  • Instal·lació d’un sistema de trucada d’emergència pel bany adaptat.

Millores en l’accessibilitat dels continguts: més enllà de facilitat l’accés a persones amb alguna discapacitat física, també s’ha treballat per apropar la Seu a persones amb discapacitat visual i auditiva:

  • Traducció de l’audivisual d’inici de la visita al llenguatge de signes: la visita habitual a la Seu comença amb un audiovisual de 10 minuts on es fa una introducció a la història i evolució de la basílica de la Seu. Aquest audivisual s’ha traduït a llenguatge de signes per tal de fer-lo accessible a persones amb discapacitat auditiva.
  • Informació en llenguatge de signes: el visitant amb discapacitat auditiva podrà realitzar la visita a la Seu amb el suport d’una tauleta on trobarà diferents vídeos amb informació dels espais patrimonials i les obres d’art més rellevants de la basílica en llengua de signes.
  • Adaptació del contingut de la web per a discapacitat auditiva: s’ha habilitat una pestanya a l’espai web de la Seu on es dona informació en llengua de signes sobre horaris, preus, elements d’accessibilitat, i una petita mostra dels espais visitables del temple.
  • Codis QR accessibles NaviLens: s’han col·locat codis QR en diferents espais que donen informació sobre el patrimoni històric i artístic de la Seu a través d’uns PDFs adaptat per a la seva lectura a través d’un dispositiu per a persones amb discapacitat visual. La teconoliga NaviLens permet que el disposotiu accedeixi a la informació sense necessitat d’enforcar el codi QR.
  • Formació bàsica del personal d’atenció al públic en comunicació en llengua de signes.
  • Senyalització accessible: s’han incorporat tres distintius que comuniquen les mesures d’accessibilitat implementades: pictograma amb el símbol universal d’accessibilitat (SIA) amb relleu braille, pictograma amb el símbol d’informació amb relleu braille, pictograma amb símbol de llengua de signes sobre un QR…