Presentació Mil·lenari de la Seu

La Seu de Manresa celebra el Mil•lenari de la seva redotació amb un programa d’actes que s’allarga fins a l’octubre

La Seu de Manresa celebra el Mil•lenari de la seva redotació amb un programa d’actes que s’allarga fins a l’octubre 2560 1920 Seu de Manresa

La Seu de Manresa celebrarà el Mil·lenari de la seva redotació amb un programa d’actes — que s’iniciarà aquest juliol i s’allargarà fins al pròxim setembre— que inclourà una conferència, una missa, visites guiades al capvespre, un festival de microteatre dins el temple, un cicle de coneixement romànic i la inauguració de l’Espai Oliba, vestigi físic de l’època que es commemora. Es tracta de l’espai que actualment es denomina “sota claustre romànic” i que fins ara no era visitable. Ara, entrarà a formar part del recorregut habitual de les visites per explicar els orígens de la Seu i de la mateixa ciutat de Manresa.

La redotació de la Seu data del 15 de juliol del 1020, quan el bisbe Oliba, juntament amb la Comtessa Ermessenda i el seu fill Berenguer Ramon, van visitar Manresa amb l’objectiu d’impulsar la reconstrucció de la  ciutat, redefinir un altre cop els seus límits i reorganitzar-la al voltant de l’església de Santa Maria. Aquesta visita se succeïa després que a finals del segle X la situació fronterera de Manresa propiciés que el cabdill sarraí al-Mansur saquegés, incendiés i destruís la ciutat.

En aquesta destrossa es van perdre els documents de Santa Maria fets pel bisbe Jordi amb anterioritat (el 947) i és per això que l’any 1020 es va fixar de nou l’extensió i rodalia del terme de la ciutat i de totes les parròquies manresanes.

La construcció de la Seu romànica s’iniciaria més tard, a finals del segle XI. D’aquesta època en queden diverses restes, com ara el timpà romànic (aixoplugat al claustre), els vestigis dels fonaments (davant del punt d’acolliment), una finestra de mig punt romànica i el claustre romànic, que a partir del 15 de juliol passarà a anomenar-se ‘Espai Oliba’ i es farà visitable.

Presentació del programa

Per rememorar aquests fets que compleixen 1.000 anys, la basílica, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i dels Amics de la Seu, ha preparat un programa d’actes que s’ha presentat amb la presència de Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica; de Mn Josep Maria Riba, delegat episcopal del Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic; de Mete Codinach, encarregada de la gestió turística i cultural de la basílica; de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i de la regidora de Cultura, Anna Crespo.

Mn Joan Hakolimana, rector de la basílica, ha explicat els trets històrics de la redotació i ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa per dur a terme la celebració. Per la seva banda, Mn Josep Maria Riba ha descrit Oliba com a “compte, monjo, abat i bisbe”, i com un gran impulsor de la cultura catalana i del romànic del país. S’ha mostrat satisfet que a Manresa se celebri el seu paper a la ciutat i ha citat dos grans productes vinculats a la seva figura: el Camí Oliba i “Cases d’Oliba”, un projecte que es presentarà públicament aviat.

Seguidament, Mete Codinach, ha recordat que des de fa anys la Seu treballa per posar a l’abast de tots els manresans i visitants el màxim de recursos per donar a conèixer el seu patrimoni cultural i artístic i ha explicat tots els actes que configuren el programa, que es duran a terme “amb prudència i moltíssima il·lusió”.

Finalment, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha tancat la presentació posant èmfasis en la fructífera relació que s’ha teixit entre el Bisbat de Vic, la Seu de Manresa i l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de dinamitzar l’equipament més rellevant a nivell patrimonial de la ciutat. L’alcalde ha explicat que el temple s’ha anat obrint a la ciutat i que ja ha estat escenari d’actes de la Fira Mediterrània o de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, entre altres, i ha recordat que a finals d’aquest mes de juliol s’hi durà a terme el cicle de música Sons del Camí, amb Ferran Palau o Roger Mas, entre altres. Tot plegat, ha dit, “ens indica que estem treballant en una bona línia i amb la voluntat d’anar eixamplant les activitats que es fan a la Seu”.

Podeu consultar el programa d’actes aquí.